Monday, July 27, 2009

Peperiksaan PTD - 08082009

buku malaysia kita yang kena dibace...

semalam lps smpai umah dr PD je ternampak satu surat yg familiar..eh ni dr SPA nih..spt yg aku jangke, mmg ye surat panggilan utk exam PTD 8hb Ogos ni kt SMK Putrajaya Presint 9 (aku pn tatau ktne even dh kje cni beberapa thn dh..)...

rs mcm happy jgk..sbb mcm terasa 1 drp pintu rezki hmpir terbuka (xterbukak lg sbb blom dpt offer...hehe)...takut pn ade jugak...yela..sume org berharap nk lulus exam PTD ni..tp kbnykan org terkandas...tu yg takut tu...n one thing psl exam PTD ni, exam ni agak ssh berbanding ngan exam2 SPM,final Exam kt U dlu..ekceli soklan dorg ckp agak sng, tp mslh mase..mase mencemburui kte kan..huhu~

so ari ni aku dh g library kt jbtn peguam ni p pinjam buku malaysia kite...mlm ni dh kne start bace..tak tau la otak ni bole berkembang dan bekerja ke tak sbb dh hmpir 9bln dh stop study..so kne prektis balik buat essay (BM,BI)..kne tgk2 balik essay Form 6 and SPM..tgk format tatabahasa skg cmne..n kne cover balik kemahiran mengira aku ni..malu seh kalo SPM math bole score tp nnt bile exam PTD ni mcm tak bole jwb je..n 1 lg yg penting IQ kte kan..soklan ni bnyk gak pkai critical thinking..

bile pk psl pengetahuan am..aku mule kecut perut..sejak bz dok pk nk kawen ni (gatei sunggoh ler..) website akhabar² utama aku dh mule lupekan..just bace tajuk besar n tak penah bace isi..(dgn hrpn aku tak jd katak bawah tempurung)..so pasni kne carik balik detail psl2 berita b4 ni..luckily we were lived in high technology era..so sumenye di hujung jari..yes! yes!...so all the best la for me... ;D





ape yg penting skg ni kne buat, lps smyg kne doa mintak dipermudahkan exam kali ni..n yg penting jgk usaha kne kuat..strategi kene pasang..

so thank u pd ptd2 yg berpengalaman (en.Kerol + cik hanisah) yg bg aku tips n tricks utk ke exam PTD ni..doakan kejayaanku~

notakaki:

1.baru igt nk surf n survey preparation nk kawen..tbe2 dtg plak exam PTD nih..fokus ke lain la jadiknye..segala2nya kesuntukan masa..kawen lg 6bln, trip bandung lg 2bln (God, xprepare ape2 lg siot..nk pakai beg ape, baju ape..dpt duit baru pikir..) ;D
2. plan nk pegi pameran pengantin 8 ogos ni kt mdvalley terpakse ditunda..tp aku tetap nk pegi jgk..tak kire!

2 comments:

Sha Pattinson said...

i da penah pegi xm ptd nih iskk ..susah yang amat atau i mmg tak study hehehe....owh nak pegi pameran tu yer ..seronoknye u all kat sane ...mesti bleh grab apa2 sajer ..kat sane ...good luck!!!

dELL | mrs.zaimi said...

ala yeke...hmmm takot ar plak nk pi..jiwa lg membara nk planning utk wedding dr nk pegi exam ni..bole x cmtu??hehee

Post a Comment

 
+ adela is the name +. Design by Exotic Mommie. Illustraion By DaPino