Monday, February 14, 2011

Senaman Ibu Mengandung (antenatal exercise)

Alhamdulillah 'baby in the womb' hampir ke usia 7 bulan..(insyallah rabu ni genap 28 minggu)..

kdg2 time tido slalu kaki ni cramp..mule2 mmg panic..tp lps dh bnyk kali mr.zaimi dikejutkan dr tido, die ckp "kalo rase nk cramp tu, slowly naikkan kaki (mcm keadaan time nk bersalin tu..)..insyallah cramp tu hilang.." stakat ni dh 3x try..mmg jadik..hmm die bg idea utk tak kaco die dr bgn tgh² mlm le tu..:P
anyway thanks dear..

td try google utk senaman² ibu² ngandung ni..mostly bnyk yg x bergambar..tp jumpe 1 blog ni ade gmba skali...so just nk share info yg terasa nk dicari dan perlu diamalkan sbb bdn ni dh mule trase berat..asik sakit2 je..(uish..belom 9bln lg tu..ntah mcm mane la..)..

credits to mama herda sbb bg info bergambar cmne cara² yg betol utk exercise bg kaum2 mommy-to-be ni..


SENAMAN IBU MENGANDUNG

Senaman antenatal
* membantu anda bertenang sewaktu dalam kesakitan melahirkan anak
* membantu anda mudah bersalin
* mengekalkan kesihatan yang baik
* mengurangkan sembelit, sakit belakang dan keletihan
Mencegah sakit belakang
* letakkan sebelah tangan anda di bawah perut anda dan
* letakkan tangan sebelah lagi di bahagian bawah belakang
* tarik nafas dan angkat ke atas kandungan anda secara perlahan
* pada masa yang sama, tekan punggung anda menghala ke lantai dan
* kembali ke kedudukan asal
* tulang punggung anda sepatutnya bergerak ke hadapan dan ke belakang

Mengendurkan otot-otot pinggang
* duduk dengan menyilangkan kaki (seperti bersila) sambil membongkok sedikit
* tekan lutut anda ke lantai dengan menggunakan tangan dan renggangkan paha
* setelah berehat seketika ulangi semula langkah tadi

Menguatkan tulang punggung dan otot-otot faraj
* baring menelentang
* kempiskan perut anda ke dalam dan
* tekan bahagian belakang anda dan berehat
* rapatkan otot-otot anda seolah-olah anda menahan kencing dan rehat
* lakukan senaman ini perlahan-lahan
* boleh dilakukan sambil berdiri atau duduk
Mencegah kekejangan kaki
* baring menelentang
* angkat sebelah kaki anda dan gerakkannya ke atas dan ke bawah
* kemudian pusing mengikut pusingan jam dan sebaliknya
* ulang pada kaki sebelah lagi
Menguatkan otot-otot perut
* baring menelentang sambil mengangkat kepala dan kedua-dua kaki ke atas
* kemudian berehat

3 comments:

awid said...

tq,,,info ni..amat mmbantu sye sbagai student nurse bg jgaan ibu hamil..tq a lot

dELL | mrs.zaimi said...

welcome..sharing is caring kan..sy ambil ni pun dr sumber2 lain..;)

Nor Yuz said...

Jika baru 9 minggu, boleh guna exercise yang sama atau ada cadangan exercise lain?

Post a Comment

 
+ adela is the name +. Design by Exotic Mommie. Illustraion By DaPino